Jönköping 8-9 mars 2023

BILJETTER
8 mars kl. 19.00: Visning av “Beethoven – Freedom of the Will”

Biograf Fokus, Jönköping

9 mars kl. 19.00: Konsert och berättande om filmen med Per Tengstrand

Rosenlunds Herrgård, Jönköping

Ett unikt och annorlunda möte med Per Tengstrand. Denna kväll möter vi den framstående konsertpianisten först bakom kameran den 8 mars, i visningen av hans dokumentärfilm om Beethovens musik ”Freedom of the Will” på Biograf Fokus. Filmen är prisbelönad internationellt i Japan och Singapore, och fick nyligen priset som “Best Documentary” vid Swedish International Film Festival.

Vi följer med i Pers filmberättelse om människor och händelser som påverkats av Beethovens musik.

För de som vill höra Per Tengstrand spela, bland annat musik ur filmen, och berätta om musiken, blir det en konsert på Rosenlunds Herrgård kvällen efter vid samma tidpunkt. kl. 19

Under pandemin, som för alla musiker, blev Pers konserter inställda och karantänen var ett faktum. Konsertresor till Belgien, Skottland, Colombia och naturligtvis Sverige ställdes in. Efter en tid fann Per det nödvändigt att hitta utlopp för sin kreativitet och började skapa film. Det blev en Schubert-dokumentär i tre delar, med den kamera och annan utrustning som fanns att tillgå i hemmet.

När sen pandemin släppte sitt grepp och konserterna kom tillbaka, hade Per fått mersmak för filmskapandet och vad det kan innebära att berätta en historia med en kamera istället för ett piano. Han lovar att han aldrig kommer att sluta berätta historier med sina händer och flygeln, men vill fortsätta att göra musikdokumentärer, nu med riktig budget, bättre utrustning och friheten att resa.

En film görs som ett stycke bra musik: den har rytm, den har rörelser, den frambringar känslor med sina karaktärer, kameraarbete och klippning. Men längst fram är alltid berättelsen. Nu har denna berättarlust resulterat i filmen “Freedom of the Will” som är en historia om musikens kraft. I detta fall hur Beethovens musik kan ge oss alla en inre styrka som vi inte visste att vi hade. En historia berättad genom musik och människor med scener från Bonn, Wien, Budapest, New York, Washington D.C.